Orgels

Woerden, St. Bonaventurakerk - restauratie Vermeulen-orgel (2010)

« Terug naar Orgels

2009/2010 - Algehele restauratie door Adema's Kerkorgelbouw

De dispositiewijzigingen die Jos. Vermeulen in 1946 aanbracht zijn ongedaan gemaakt. Op het Hoofdmanuaal heeft een Quint 3’ plaats gemaakt voor een Fluit Harmoniek 8’, de Octaaf 2’ voor een Fluit 4’ en de Mixtuur is in zijn oude samenstelling hersteld. Op Manuaal II zijn Zingend Prestant 4’, Roerfluit 4’ en Terts 1 3/5’ vervangen door Viola di Gamba 8’, Dolce 8’ en Violine 4’. De Terts is als register wel behouden en is geplaatst op de in 1946 geplaatste pneumatische lade waarop een Scherp 3 sterk stond. Op het pedaal wordt de 10 2/3-transmissie uit de Subbas hersteld, een Ruispijp 3 sterk heeft het veld geruimd voor een Cello 8’. Alle superoctaven (gis3-g4) van het Hoofdmanuaal zijn weer bijgemaakt.
De windladen werden geherpositioneerd op een deels nieuwe stelling. In de oude situatie stond de lade van het Hoofdwerk onder de uitspreekopening van het front opgesteld.
De orgelkast die naar ontwerp van kerkarchitect Molenaar werd gemaakt is door ons gerestaureerd. Tenslotte zijn de zinken frontpijpen opnieuw gespoten en de labia voorzien van bladgoud.

Beluisteren?
www.bonaventuraconcerten.nl

Dispositie (2010)

Hoofdmanuaal C-g3 *)