AMSTERDAM, DE RODE HOED (VM OUDE REMONSTRANTSE KERK)


In september 2009 werd de restauratie van het Flaes/Adema-orgel in deze voormalige Oude Remonstrantse Kerk aan de Keizersgracht door ons afgerond. Zondag 6 september 2009 werd het orgel 'ingewijd' met een concert.
Stacks Image 434
Historie
In 1718/19 bouwt Thomas Weidtman uit Ratingen een orgel in een kast van Jurriaan Westerman (die ook de kast van het orgel in de Amsterdamse Oude Kerk maakte).

Pieter Flaes bouwt in 1861 een nieuw orgel in de oude hoofdkast. Sinds die tijd is het rugwerk loos.

In 1909 wordt het orgel door P.J. Adema omgebouwd. De toetstractuur wordt hersteld en voorzien van een Barkermachine. De dispositie wordt ingrijpend gewijzigd en het tweede manuaal wordt in een zwelkast geplaatst. In 1949 volgen werkzaamheden door de firma Flentrop, daarbij wordt de dispositie op een paar punten gewijzigd, onder andere de samenstelling van de Mixtuur wordt veranderd (verhoogd). De mechaniek wordt aangepast waarbij de barkermachine uit 1909 komt te vervallen.
Restauratie
in 2008/2009 werden het binnenwerk en de frontpijpen door ons geheel gerestaureerd. Naast technisch herstel is de dispositie gereconstrueerd naar de situatie van 1909. Zo werd de mixtuur weer in zijn (oude) progressiosamenstelling teruggebracht. De Violine 4' die in 1949 plaats moest maken voor een Nasard 3' werd eveneens gereconstrueerd. De mechaniek van 1949 werd op een aantal punten aangepast. De windvoorziening werd gereconstrueerd naar de situatie van 1909, daarbij werden twee nieuwe regulateurbalgen vervaardigd.

De afsluiting van orgelrestauratie werd gemarkeerd met een concert waarin Henk Verhoef, als adviseur bij dit project betrokken, het orgel liet horen in werk van Mendelssohn, Langlais, Saint-Saëns, Lefébure-Wély en Andriessen. Daarna was het orgel, bespeeld door Henk Verhoef, in een begeleidende rol te horen in een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé, uitgevoerd door een ensemble van Studio Dagny onder leiding van Benjamin Bakker.

De dispositie luidt na de restauratie als volgt:
I - Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16'
Praestant 8'
Fluit Harm. 8'
Roerfluit 8'
Salicionaal 8'
Octaaf 4'
Fluit Douce 4'
Kwint 3'
Octaaf 2'
Mixtuur II-VI
Cornet D V
Trompet 8'
Pedaal C-d1
Subbas 16'
Openbas 8'
Bourdon 8'
Basson 16'

Werktuiglijke registers
Koppeling I+II
Koppeling P+I
Tremolo II
II - Zwelwerk C-f3
Praestant 8'
Bourdon 8'
Viola 8'
Vox Coelestis 8'
Fluit Harm. 4'
Violine 4' (2009)
Piccolo 2'
Basson-Hobo 8'
Vox Humana 8'