Adema-orgel Groenlo verplaatst naar koorzolder

Na bijna twintig jaar op de begane grond te hebben verkeerd, staat het Adema-orgel van de St. Calixtuskerk sinds oktober weer op de koorzolder. In de afgelopen maanden werd het grote tweeklaviers, Frans-symfonische orgel door ons vanuit het transept verplaatst naar de westzijde van de kerk. Met de verplaatsing is niet alleen de oorspronkelijk bedoelde plaats voor een orgel in de St. Calixtus hersteld, maar heeft het orgel ook weer zijn plaats ‘boven’ ingenomen die het had toen het orgel in 1926 in de kerk ‘De Liefde’ in Amsterdam werd gebouwd.

img50ab7fbdb1f16

De overplaatsing werd door ons in 2012 gecombineerd met groot onderhoud uitgevoerd. Om het instrument te kunnen plaatsen werd het vorige, vrijwel buiten gebruik zijnde, orgel van Gradussen/Verschueren door ons gedemonteerd en ingenomen. Behalve het Adema-orgel heeft ook het zangkoor zijn plaats boven ingenomen. De plaatsing heeft een zeer succesvolle uitwerking op de klankontwikkeling van zowel het orgel als het koor in de kerkruimte!

Het orgel is op zondag 14 oktober 2012 is opnieuw in gebruik genomen tijdens een feestelijk eucharistieviering ter gelegenheid van de afronding van de kerkrestauratie.

Lees meer over het Adema-orgel.